Monday, March 19, 2012

ကမာၻ႔ဝီစကီ ၅ ႏိုင္ငံ


ကမာၻ႔ဝီစကီ ၅ ႏိုင္ငံဝီစကီအေၾကာင္းပါ။ မေသာက္ဖူးေသာ္လည္း ျမင္ဖူးၾကပါတယ္။ အရက္နဲ႔ တစ္ဆက္တည္းမို႔ စိတ္ဝင္စားသူေတြ ဖတ္ရေအာင္ ဖတ္မိတာေလး မွ်ေဝလိုက္ပါတယ္။ ဝီစကီထုတ္လုပ္တဲ့ အဓိကႏိုင္ငံေတြက စေကာတလန္၊ အိုင္ယာလန္၊ အေမရိကန္၊ ကေနဒါနဲ႔ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ စတဲ့ ႏိုင္ငံ ငါးႏိုင္ငံျဖစ္ပါတယ္။ ထုတ္လုပ္တဲ့ ႏိုင္ငံခ်င္းမတူသလို အရသာခ်င္းလည္း ကဲြျပားပါတယ္။

************************************************************************************************************

စေကာတလန္ ဝီစကီ (Scotch Whisky)(၁)

သစ္ေဆြး၊ သစ္ရြက္ေဆြးနဲ႔ ေလွာ္ထားလို႔ အနံ႔ပိုေမႊးတဲ့၊ ေျခာက္ေသြ႔တဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔ အခ်ဥ္ေဖာက္ ျပဳလုပ္ထားတာျဖစ္တယ္။ အလြန္ဆံုး ၈ႏွစ္အထိ ထားရျပီး ၁၅ႏွစ္မွ အႏွစ္ ၂ဝ က အရည္အေသြး အေကာင္းဆံုးျဖစ္တယ္။ အႏွစ္ ၂ဝေက်ာ္တ့ဲ ဝီစကီဟာ အရည္အေသြး က်သြားတတ္ပါတယ္။ အေရာင္ဟာ အဝါထဲက အနီသမ္းတဲ့ အေရာင္ျဖစ္ျပီး အရည္ၾကည္လင္ပါတယ္။ အနံ႔မွာ ေမႊးၾကိဳင္ျပီး အခိုးနံ႔ပါတတ္ပါတယ္။ စေကာတလန္ ဝီစကီထုတ္လုပ္တဲ့ ေနရာေတြက Low land, High Land, Speyside, Lslay နဲ႔ the Orkney စတဲ့ ကြ်န္းကေလးေတြမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

Low land ေနရာက clyde ျမစ္နဲ႔ tay ျမစ္ေအာက္ပိုင္းမွာ ျဖစ္ျပီး အဲဒီေနရာက ဂ်ံဳဝီစကီေတြဟာ ပင္လယ္ေလ တိုက္ခိုက္မႈ မခံရတဲ့အတြက္ ေျမေဆြးနံ႔နဲ႔ ဆားဓာတ္နည္းပါတယ္။ ေလညႇင္းရဲ႕ အတိုက္ခိုက္တာ ခံရတဲ့အတြက္ အဲဒီနယ္ကထြက္တဲ့ ဝီစကီဟာ အရသာပိုျပင္းျပီး ေမႊးၾကိဳင္ပါတယ္။

High Land က စေကာတလန္ရဲ႕ ေတာင္တန္းေနရာ ျဖစ္ပါတယ္။ လိပ္သည္းေက်ာက္ကို ျဖတ္ေက်ာ္၊ ေတာေတာင္ေတြကုိ ျဖတ္ေက်ာ္ျပီး စီးဆင္းလာတဲ့ စမ္းေရနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ဝီစကီက လူေတြကို တစ္မ်ဳိးဆဲြေဆာင္ေစပါတယ္။ သဘာဝစမ္းေရေတြနဲ႔ ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ ဒီဝီစကီမွာ အခိုးနံ႔တစ္မ်ဳိး ဆဲြျငိေနတတ္ပါတယ္။

speyside ေဒသက စေကာတလန္ရဲ႕ ေျမျမင့္ပုိင္းမွာ တည္ရွိျပီး ေအးျမၾကည္လင္တဲ့ river spey က အဲဒီေဒသကို ျဖတ္စီးပါတယ္။ အထက္က ဝီစကီေတြလိုပဲ ဒီေဒသက ဝီစကီေတြဟာလည္း ပင္လယ္ေလ အတိုက္မခံရလို႔ ဆားဓာတ္နည္းပါတယ္။ ေျမေအာက္စမ္းေရကိုပဲ အသံုးျပဳျပီး သစ္ေဆြးေတြအစား မီးေသြးမီးနဲ႔သာ အသံုးျပဳၾကတဲ့အတြက္ အခိုးနံ႔နည္းပါတယ္။

Islay ကြ်န္းဟာ လွပတဲ့ ကြ်န္းတစ္ကြ်န္းျဖစ္ပါတယ္။ ေလယာဥ္ကြင္းမရွိခင္တုန္းက ဒီကြ်န္းမွာေနထိုင္ၾကတဲ့ ကြ်န္းသူကြ်န္းသားေတြဟာ အျပင္ေလာကနဲ႔ အဆက္အသြက္ ျပတ္ေနၾကတယ္။ လူသူအေရာက္ နည္းတဲ့အတြက္ သဘာဝေျမၾသဇာေတြ ေပါမ်ားပါတယ္။ ဒီေဒသက သယ္ယူပို႔ေဆာင္ရ လြယ္ကူေအာင္ ဝီစကီစက္ရံုကို ပင္လယ္ေဘးမွာ တည္ထားပါတယ္။ သဘာဝ ေျမဆီေျမႏွစ္၊ ရံြ႔ဗြက္အိုင္၊ စမ္းေရေတြက တစ္ျခားေဒသကနဲ႔ မတူပါဘူး။ ပုပ္ေဆြးတဲ့ ပန္းျမက္ေတြလည္း ေပါမ်ားတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ သစ္ေဆြးနံ႔ သင္းျခင္းက ဒီေဒသထုတ္ ဝီစကီရဲ႕ အမွတ္တံဆိပ္ျဖစ္ပါတယ္။

the orkney ကြ်န္းစုက ေရေပါမ်ားပါတယ္။ ဝီစကီစည္ေတြကို ပင္လယ္ေဘးမွာ ခ်ထားတဲ့အတြက္ ဒီေဒသထုတ္ ဝီစကီေတြဟာ ပင္လယ္ေလနံ႔ သင္းပါတယ္။

************************************************************************************************************

ဂ်ပန္ ဝီစကီ (Japan Whisky)(၂)

ဂ်ပန္ဝီစကီ အဓိက ထုတ္လုပ္တဲ့ ေနရာက Kyoto နဲ႔ Osaka ၾကားက ေတာင္တန္းေနရာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဝါးေတာေတြ ေပါက္ေရာက္တဲ့ ေနရာျဖစ္ပါတယ္။ ၁၉၂၃ခုႏွစ္မွာ “ဂ်ပန္ဝီစကီကို ထုတ္ခ်င္တယ္” ဆိုတဲ့ စိတ္ကူးနဲ႔ Suntory ကုမၸဏီ ထူေထာင္သူဟာ အဲဒီေတာင္ၾကားမွာ ေပါင္းခံစက္ရံုတစ္ခု စတည္ေထာင္ခဲ့တယ္။ ဂ်ံဳနဲ႔ အဓိကထားလုပ္ျပီး ရလာတဲ့ ေပါင္းခံလို႔ ရလာတဲ့ အရက္ေတြကို ဝက္သစ္ခ် စည္ၾကီးထဲ ထည့္သိမ္းထားလိုက္တယ္။ ၁၉၂၉ခုႏွစ္မွာ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံရဲ႕ ပထမဆံုး ဝီစကီကို ေစ်းကြက္တင္သြင္းႏိုင္ခဲ့တယ္။

************************************************************************************************************

အေမရိကန္ ဝီစကီ (American Bourbon)(၃)

အေစာဆံုး ၁၇ရာစု ကတည္းက ၾသစေတးလ်က ေျပာင္းေရြ႔လာသူတစ္ခ်ဳိ႔ရဲ႕ ေပါင္းခံအတတ္နဲ႔ စျပီး ခ်က္လုပ္ခဲ့ပါတယ္။ စစခ်င္းမွာ ဂ်ံဳနဲ႔ အဓိကထား ျပဳလုပ္ျပီး ၁၈ရာစု ေနာက္ပိုင္းမွ ေျပာင္းဖူးေရာစပ္ခဲ့တယ္။ ေျပာင္းဖူးေရာထားတဲ့ ဂ်ံဳေတြကို အခ်ဥ္ေဖာက္၊ ေပါင္းခံျပီး အတြင္းပိုင္း မီးျမိဳက္ထားတဲ့ ဝက္သစ္ခ်စည္ၾကီးထဲ ၄ႏွစ္မွ ၈ႏွစ္ၾကာ ထည့္သိမ္းထားပါတယ္။ ပုလင္းထဲ မထည့္ခင္ သတ္မွတ္ထားတဲ့ ေပါင္းခံရည္ကို ထည့္ေပးတဲ့အတြက္ အေမရိကန္ ဝီစကီေတြမွာ ဝက္သစ္ခ်နံ႔ သင္းေနတတ္ပါတယ္။ အေမရိကန္ အေနာက္ပိုင္းက Pennsylvania ျပည္နယ္၊ Kentucky ျပည္နယ္နဲ႔ Tennessee ျပည္နယ္ က ထံုးဓာတ္ပါ ေရေတြဟာ ဝီစကီလုပ္ရာမွ အေရးပါပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အေမရိကန္ ဝီစကီကို ဒီေဒသေတြမွာ အဓိကထား ျပဳလုပ္ၾကတယ္။

Bourbon ဝီစကီဟာ အေမရိကန္ Kentucky ျပည္နယ္ Bourbon ျမိဳ႔နယ္ကထြက္တဲ့ ဝီစကီျဖစ္တယ္။ အဲဒီေဒသက လူေတြဟာ ၁၆ , ၁၇ ရာစုကတည္းက ျပင္သစ္ကေန ေျပာင္းေရြ႕လာၾကသူေတြျဖစ္တယ္။ Bourbon ဝီစကီနဲ႔ Tennessee ဝီစကီရဲ႕ ကြာျခားခ်က္က Tennessee ဝီစကီဟာ သူ႔ေဒသထြက္ Sugar Maple သၾကားပင္ရဲ႕ မီးေသြးနဲ႔ ျပဳလုပ္ျပီး စည္ထဲမွာ ထည့္ထားပါတယ္။ Bourbon ဝီစကီက ၅၂% ေက်ာ္မွာ ေျပာင္းဖူးျဖစ္ျပီး အတြင္းမီးျမိဳက္ထားတဲ့ ဝက္သစ္ခ်စည္ထဲျပီး အခ်ဥ္ေဖာက္ပါတယ္။ အခ်ဥ္ေဖာက္ရာမွာ အခ်ိန္၂ ႏွစ္ ၾကာျမင့္ပါတယ္။ တစ္ျခား အေရာင္အဆင္း၊ အနံ႔ေတြ ထည့္မသံုးရဘဲ အရက္ျပင္းအားက ၄ဝ~၆၂.၅ % ၾကားမွာ ရွိရပါတယ္။

************************************************************************************************************

ကေနဒါ ဝီစကီ (Canada Whisky)(၄)

ကေနဒါ ဝီစကီကို ဂ်ံဳၾကမ္း၊ ေျပာင္းဖူးနဲ႔ ဗာလီစပါးတို႔ ေရာစပ္ျပီး ျပဳလုပ္ထားပါတယ္။ ေျပာင္းစပါး ဝီစကီဆိုရင္ ပိုမွန္ပါလိမ့္မယ္။ ကေနဒါ ဝီစကီတိုင္းဟာ ဆတူေရာစပ္ထားတဲ့ ဝီစကီေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ အဆင့္ဆင့္ ေပါင္းခံနည္းကို အသံုးျပဳပါတယ္။ ခရားသ႑ာန္နဲ႔ ေပါင္းခံထားတဲ့ Rye Whiskey ဟာ တစ္ျခားအရာ၊ အေရာင္ေတြနဲ႔ ေရာစပ္ထားပါတယ္။ အဆင့္ဆင့္ ေပါင္းခံတဲ့ ဝီစကီဟာ ျပင္းအားနည္းျပီး အရက္ျဖဴ Vodka အဆင့္ေလာက္ပဲ ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကေနဒါ ဝီစကီကို “ကမာၻ႔အေပါ့ဆံုး (ျပင္းအားအနည္းဆံုး) ဝီစကီအျဖစ္ သတ္မွတ္ၾကတယ္။

ေပါင္းခံထြက္လာတဲ့ ကေနဒါဝီစကီကို အေမရိကန္ျဖစ္ အျဖဴေရာင္ ဝက္သစ္ခ်စည္ထဲ ထည့္ထားရပါတယ္။ ၃ ႏွစ္ၾကာရင္ ေစ်းကြက္တင္လို႔ရပါျပီ။ ကေနဒါ ဝီစကီဟာ အရသာေပါ့တဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ တစ္ျခားအခ်ဳိရည္ ေဖ်ာ္ရာမွာ ထည့္သံုးၾကပါတယ္။ အရသာျပင္းျပင္း မၾကိဳက္သူေတြအတြက္ သင့္ေတာ္တဲ့ ဝီစကီျဖစ္ပါတယ္။

************************************************************************************************************

အိုင္ယာလန္ ဝီစကီ (Irish Whiskey)(၅)

အိုင္ယာလန္ ဝီစကီလည္း ကေနဒါ ဝီစကီလိုပဲ ဂ်ံဳ၊ စပါး၊ ဂ်ံဳၾကမ္းေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားပါတယ္။ အခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ့ ဂ်ံဳေတြကို ၈ ႏွစ္မွ ၁၅ႏွစ္ထိ စည္ထဲ ထည့္သိမ္းထားျပီး ၃ ဆင့္ေပါင္းခံပါတယ္။ ေပါင္းခံရလာတဲ့ အရည္ကို ၃ ႏွစ္ၾကာ စည္ထဲ ထည့္ထားပါေသးတယ္။ ဂ်ံဳစပါးေတြကို လံုးဝ မေလွာ္တဲ့အတြက္ အခိုးနံ႔ေတြ မရပါဘူး။ အနံ႔သိပ္မဆိုးတဲ့အတြက္ ေဖ်ာ္ရည္နဲ႔ တစ္ျခားအရက္ေဖ်ာ္ရာမွာ ေရာစပ္အသံုးျပဳၾကပါတယ္။

ဖတ္ဖူးတဲ့ ဝီစကီအေၾကာင္းက ဒီေလာက္ပါပဲ။ ေသာက္ဖူးလားလို႔ ေမးလာခဲ့ရင္ ေသာက္ဖူးပါတယ္။ ဝီစကီကို ကိုလာနဲ႔ ေရာထားတာ ေသာက္ဖူးပါတယ္။ အရက္ကေတာ့ ကေဇာ္ေလာက္ပဲ ေသာက္ဖူးပါတယ္။ ဝိုင္ကေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္ ပိုေသာက္ျဖစ္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment